ManVandaag: Adam, afl. 5

Vermoorde (on)schuld
Wat zullen Adam en Eva blij geweest zijn! Maar liefst twee zonen worden geboren. Toch duurt het geluk van deze prille ouders niet lang. Het botert niet tussen Kaïn en Abel. Het gaat van jaloezie tot haat en van haat tot moord. De mensenmoordenaar van den beginne lijkt te winnen. Er vloeit kostbaar mensenbloed. Het einde? Nee, want velen eeuwen later zal er opnieuw bloed vloeien op de heuvel Golgotha. En dat bloed geeft leven!

Wat is het verband?

De kinderzegen
Lees Genesis 4:1-16

Zelfs na de zondeval blijft God genadig en barmhartig. Hij schenkt Adam en Eva de kinderzegen. Kaïn en Abel worden geboren. De naam Kaïn betekent ‘gekregen’. Misschien dacht Eva dat hij degene was die in Genesis 3:15 beloofd was. De naam Abel betekent ‘lucht’ of ‘ijdelheid’. Schokkend om te lezen hoe hiermee de voorkeur voor de ene zoon boven de andere wordt uitgesproken. Veel vreugde hebben de eerste ouders uit de geschiedenis van de mensheid niet gehad aan hun kinderen. Kaïn is dwars en laat zich niet waarschuwen door de Heere om goed te doen (vs. 7). Uiteindelijk verteert de haat het hart van Kaïn en doodt hij Abel. En zo sterft de eerste mens op aarde. Vermoord door zijn eigen broer.

TOEPASSING – In Zijn wijsheid bepaalt God de tijd waarop, de plaats waar en de omstandigheden waarin een kind geboren wordt. Van nature is iedere ouder handelingsverlegen als het aankomt om hun kinderen een christelijke opvoeding te geven. Is de Bijbelse leer dat God kinderen in een huisgezin plaatst u al eens tot een bemoediging geweest?

Wat staat er?

Het bloed van Abel
Dat de mens diep gevallen is, blijkt wel uit de geschiedenis van Kaïn en Abel. Haat, afgunst, leugen en doodslag zijn de uitingen van wat de eerste mensen in zich omdroegen: een verdorven hart. Zo goed geschapen en zo diep gevallen. De mensenmoordenaar van den beginne lijkt in dit gedeelte te winnen. De ene beelddrager van God vermoordt de andere. Wat een wonder dat de Heere het er niet bij laat! Net als bij Adam stelt God ook aan Kaïn een vraag: ‘En Hij zeide: Wat hebt gij gedaan? daar is een stem des bloeds van uw broeder, dat tot Mij roept van den aardbodem.’ (Gen. 4:10) Dit doet de Heere nog steeds in het leven van zondaren. Hij roept ze ter verantwoording door Zijn Wet en Evangelie.    

TOEPASSING – Na de moord probeert Kaïn deze te verdoezelen door te liegen tegen God (Gen. 4:9). Waarom zou een mens proberen om zijn zonden te verduisteren? En waarom wil de Heere de zonden van de mens in het licht brengen? Heeft u ooit de heilzame werking hiervan ondervonden aan uw ziel?

Wat betekent dit?

Het bloed van Christus
Uit blinde haat sloeg Kaïn Abel dood. Zijn bloed riep van de aardbodem tot God. Ook anno 2016 klimt die ‘roepstem’ nog dagelijks op tot de hemel. Zoveel mensen worden, al dan niet geboren, door geweld om het leven gebracht. Van nature is elk mens een doodslager. Dit komt omdat de Heere ook de wortel van de doodslag, zoals nijd, haat, toorn en wraakzuchtigheid voor een doodslag houdt. Wie hieraan door Gods Geest wordt ontdekt gaat Kaïn begrijpen als hij belijdt: ‘Mijn misdaad is groter, dan dat zij vergeven worde.’ (Gen. 4:13) Dan gaan we roepen om de Middelaar van het Nieuwe Testament. Om het bloed van der besprenging, wat betere dingen spreekt dan Abel (Hebr. 12:14). De Zaligmaker, Die Zelf ook werd vermoord, om moordenaars het leven terug te geven. 

TOEPASSING – Het eerste sterfgeval op deze aarde werd veroorzaakt door moord. Van nature zijn alle mensen geneigd God en de naaste te haten. Ook dit is een overtreding van het zesde gebod. Hebben wij voor deze zonden al de Heere Jezus Christus nodig gekregen? 

Vaak gelezen posts:

Inleiding JV GG Beekbergen, Een schokkende realiteit...

Bijbelstudie: Openbaring 3:14-22